10X HOOFDREDACTEUR ROOS BIJEN

door | dec 4, 2024

 Maak kennis met Roos Bijen, hoofdredacteur van Magazine ZOZ – Zie Oud Zuid. Met een scherpe pen en een open blik beheerst ze moeiteloos de kneepjes van het vak. Ambitie is haar tweede natuur, zowel op haar werk als in haar vrije tijd. Haar nieuwsgierigheid, enthousiasme en oprechte interesse brengen haar al met een been over de finish. Wat schuilt er achter deze hardwerkende redactrice? Wat zijn haar favoriete plekken in Zuid en waar liggen haar dromen? We draaien de rollen om. Dit keer mag Roos alles met ons delen!

 

1. Favoriete plek in Amsterdam-Zuid?

De tuinen van het Rijksmuseum! Ik heb het de afgelopen zomer helemaal ontdekt en het omgedoopt tot m’n tuin (ik heb geen buitenruimte, vandaar). Veel mensen weten niet dat je achter restaurant RIJKS een heerlijk stukje groen hebt waar het veel rustiger is dan aan de andere kant waar hordes toeristen met enorme camera’s nog net niet over je tenen lopen. Cappuccino mee, boekje erbij en ik voel me helemaal zen. De ultieme date met jezelf!

 

2. Wat is je favoriete zondagmiddag besteding?

Ik heb er meerdere, maar tot mijn favorieten behoren: wandelen door het Amsterdamse Bos, vind dat momenteel echt prachtig met al die herfstkleuren. Bij allerlei speciaalzaken eten en drinken bij elkaar sprokkelen en daar ’s avonds een lekker maaltje van bereiden (ik niet, maar mijn vriend – wel zo eerlijk) valt ook zeker in de categorie favorieten der favorieten. Ik heb er echt een hobby van gemaakt en weet inmiddels voor alles het beste adresje.

Roos Bijen
Advertentie
Gelderlandplein Magazine
Rijksmuseum
3. Wat zijn je favoriete horeca hotspots in Amsterdam-Zuid?

Te veel om op te noemen, maar hierbij een greep uit m’n favorieten: RIJKS, Ron Gastrobar en Yamazato voor als je iets te vieren hebt. Wijmpje Beukers spant de kroon wat betreft lekker eten, goede sfeer en leuke bediening. Daarnaast vind ik Bennies, Auberge en Fa Pekelhaaring ook toppers. Voor het beste brood moet je bij Le Fournil zijn, humus en een goed humeur bij de mannen van Twins Olives en heerlijke okonomiyaki haal je bij Osaka Ball (Albert Cuyp).

 

4. Waar zou je zijn als je niet op de redactie van ZOZ had gewerkt?

Lastig, want ik geloof dat dingen gaan zoals ze gaan. Dus ik had geen ander pad willen bewandelen dan dat ik heb gedaan. Waar ik hopelijk over een niet al te lange tijd sta, is in ons eigen restaurant. Een droom die we al jarenlang hebben en nu eindelijk werk van gaan maken!

 

5. Welke tips zou je geven aan iemand die net begint met schrijven of redactioneel werk?

Lezen, lezen, lezen! Ik vind de inleiding van een artikel heel belangrijk. Het moet je aandacht trekken en aansporen in één keer verder te willen lezen. Door stil te staan bij artikelen (en bijvoorbeeld een inleiding een tweede keer te lezen) kom je erachter waarom het je triggert. Iedereen heeft een eigen voorkeur voor een schrijfstijl, zoek uit wat de jouwe is en probeer te leren van auteurs/schrijvers/journalisten die daar volgens jou heel goed in zijn. Bovendien, een grote woordenschat verrijkt je stukken. Zelf sla ik regelmatig mooie zinnen op in mijn notities. Boeken, magazines en krantenartikelen lezen is wat mij betreft de heilige graal om je eigen stijl te ontdekken en verbeteren.

6. Welke eigenschap heeft je het meest geholpen om te komen waar je nu bent?

Ik zie niet snel beren op de weg. Dat maakt het leven een stuk lichter, al kom ik mezelf daardoor ook regelmatig tegen. Daarnaast ben ik mijn nuchtere Twentse roots nog altijd dankbaar, waardoor ik prima met beide benen op de grond blijf staan.

 

7. Wat weet niemand van jou?

Dat ik een hele slechte chauffeur ben. Heb het te lang links laten liggen, waardoor ik momenteel ‘rijlessen’ volg bij mijn vader…

 

8. Met wie zou je een dag willen ruilen?

Met een man, haha! Ik ben zo nieuwsgierig hoe het is om een dag een vent te zijn. Hoe denken ze? Hoe voelt zo’n groot, lomp lijf? Lijkt me heerlijk! Maar daarna gewoon weer verder als vrouw hoor!

 

9. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Heel veel random dingen. Fietsende voorbijgangers, de ruisende oceaan, knap gestylde huizen, biografieën, mooie plaatjes op Instagram, ondernemersverhalen, Amsterdams straatbeeld, moodboards, mensen met een passie/talent, authentieke restaurants, tweedehands winkels, artikelen in magazines, kunst, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

 

Eten Roos
Villa Oman
10. Wat is de mooiste reis die je ooit gemaakt hebt?

Zuid-Afrika en Oman! In Zuid-Afrika heb ik een halfjaar gewoond tijdens mijn studie, dat was een onvergetelijke tijd. En Oman heeft mij afgelopen jaar enorm verrast. Wat een prachtig land met waanzinnige natuur, gastvrije mensen en goeie dosis avontuur. Het heeft alles waar ik blij van word. Overigens kun je mijn reisverhaal hier lezen. Op de bucketlist staat Japan, dat lijkt me zo’n bijzondere reis!