Betoverend en bruisend Zuid

door | mei 6, 2024

Amsterdam was de stad van mijn moeder die vlakbij de toenmalige Euterpestraat (nu: Gerrit van der Veen- straat) ter wereld kwam en na de donkere oorlogsjaren terugkeerde naar de stad om in het Binnengasthuis haar verpleegstersopleiding te doen. Haar oudste broer, in 1923 in Soerabaja geboren, was tijdens de oorlog actief in de Amsterdamse verzetsgroep van Floor Wibaut. Hij overleefde de oorlog, maar overleed voordat ik geboren was. De andere broer van mijn moeder woonde op de Koninginneweg. Hem heb ik wel gekend. Dat gold ook voor haar zus die de laatste ja- ren van haar leven in Buitenveldert woonde. Natuurlijk was Amsterdam ook de stad van mijn oma waar ik op mijn zesde mocht logeren. In de Rivierenbuurt, dichtbij het De Mirandabad. Ik herinner me het tunneltje onder de Kennedylaan wat ik toen heel eng vond.

Al woonden wij erbuiten, Amsterdam was voor ons als gezin eigenlijk altijd ‘onze stad’. En ja, Amsterdam was voor ons vooral Amsterdam-Zuid. Dat ik veel later zelf jarenlang in de Rivierenbuurt woonde en mijn beide dochters daar zijn opgegroeid en naar school gingen, was dan ook geen grote verrassing. Nu ik hier stadsdeelvoorzitter ben, voel ik me dan ook goed op mijn plek. Amsterdam trok dus aan mij, zoals het al vele eeuwen diverse mensen uit alle windstreken aantrekt. Nieuwe gedachten, ideeën en ook activiteiten kwamen met hen mee de stad in en zorgden dat de stad bruiste en velen betoverde. Dat is nog steeds zo. En zeker in Zuid kun je dat op allerlei plekken ervaren en proeven. Ook letterlijk bij de vele en diverse cafés, restaurants en terrassen die wij rijk zijn. Waar bewoners van Zuid elkaar ontmoeten: jong en oud, arm en rijk, zoals we dat vroeger alleen uit Frankrijk kenden. Kort of lang; alleen, met vriend of vriendin of met grotere gezelschappen. Velen genieten ervan en kijken ernaar uit: het terrasseizoen. Zeker nu het weer lente is en de zomer eraan komt. Dat geldt ook voor mij. Tegelijkertijd moeten we natuurlijk goed opletten dat onze straten en pleinen toegankelijk blijven en onze buurten leefbaar. Een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid is hard nodig. Maar dat betekent ook dat we regels nodig hebben en dat we die als stadsdeel moeten handhaven. Zo wordt het hopelijk voor iedereen weer een fijne en vrolijke zomer!

BART L. VINK
Voorzitter dagelijks bestuur stadsdeel Zuid

 

Bart
Advertentie