OP DE THEE BIJ BLIJE BUITENVELDERTER PATRICK STOOF

door | okt 25, 2024

ELKE MAAND GAAT TATUM DAGELET OP DE THEE BIJ EEN INTERESSANTE, BEROEMDE OF BERUCHTE BEWONER VAN ZUID.

Veel mensen kennen hem nog als de vrolijke ex-miljonair uit de bekende Telfort-reclames of als de mol in ‘Wie is De Mol?’, maar weten niet dat acteur Patrick Stoof (57) ook een heel goede regisseur is. Al meer dan 25 jaar maakt hij bijvoorbeeld alle voorstellingen met het cabaretduo Plien en Bianca. Momenteel staat hij zelf op het podium in het nieuwe Haventheater in IJmuiden met de kerstvoorstelling ‘Fred & Lia’s Grote Adventshow’. Ondanks zijn drukke agenda maakte hij tijd voor een theemoment bij hem thuis. Patrick woont samen met zijn vrouw, dochter en hond Beer in een karakteristiek jaren ’60 huis in Buitenveldert. Bij aankomst word ik enthousiast begroet door de hyperactieve Toller, die onmogelijk scherp op de foto te krijgen is. Tijdens de thee vertelt Patrick hoe blij hij in Buitenveldert is. Acht jaar geleden had hij nog géén idee waar het lag, nu wil hij er nooit meer weg.

 

 

Patrick Stoof
Advertentie
Gelderlandplein Magazine
Rico's

Van Brabo naar Buitenvelderter…

“Ja, ik ben opgegroeid in Veghel, Brabant, maar woon inmiddels al 33 jaar in Amsterdam. Eerst in De Pijp, daarna in Oud-West, en vervolgens in West, waar onze dochter is geboren. Dat was allemaal heel leuk, maar het werd me daar te druk. Door mijn werk ben ik altijd onder de mensen en als je dan ook nog in een drukke buurt woont, zoek je ergens toch rust. Acht jaar geleden konden mijn vrouw en ik ons appartement in West goed verkopen, dus het leek ons het juiste moment om iets anders te zoeken. Een vriendin, die verslaafd is aan Funda, vond dit huis in Buitenveldert. Weet je dat ik geen idee had waar Buitenveldert lag? Diezelfde avond zijn we erheen gefietst – tot mijn verbazing maar een kwartiertje fietsen – en hebben we even naar binnen gegluurd. Een typisch jaren ’60 huis, omgeven door groen, in een rustige buurt… We waren op slag verliefd en maakten meteen een afspraak voor een bezichtiging. De verkoper was een 92-jarige vrouw, die nooit iets aan het huis had gedaan, dus alle originele jaren ’60 details zaten er nog in. Helaas waren we net te laat met ons bod, het huis was al snel verkocht. Drie maanden later zag mijn vrouw het opnieuw op Funda. Blijkbaar hadden de kopers hun financiering niet rond gekregen. Geluk voor ons! We hebben het huis gekocht en een half jaar lang gerenoveerd, waarbij we de originele jaren ’60 details hebben behouden, zoals je ziet.”

Helemaal blij hier dus?

“Ontzettend! Het is een écht huis, met een trap. Ruim, licht en hoog – wel handig, want ik ben namelijk best groot. Ook hebben we een gigantische kelder, waar onze dochter ‘woont’, ze wordt volgende maand achttien. Ik heb alleen één vergissing gemaakt: toen mijn dochter heel jong was, heb ik beloofd dat we een hond zouden nemen zodra we een tuin hadden. Een huis met een tuin in Amsterdam leek me namelijk toch onhaalbaar. Maar zoals je ziet hebben we hier een flinke tuin. En sinds tweeënhalf jaar dus ook een hond, Beer. Hij heeft geen puppycursus gehad, dat merk je wel, hè? Maar het is heel leuk hoor, een hond. Ik wandel elke avond met hem hierachter, in het Gijsbrecht van Aemstelpark. En binnen een paar minuten sta je in het Amsterdamse Bos. Alles in Amsterdam is trouwens makkelijk te fietsen. Vrienden van ons die in Oud-Zuid wonen, kwamen het eerste jaar met de auto naar ons toe, omdat ze dachten dat Buitenveldert heel ver weg was.”

Wat bracht jou ooit naar Amsterdam?

“Ik wilde acteur worden en besloot naar de Toneelschool te gaan. Maar ik werd niet toegelaten, want ik was een slecht acteur. Dus ging ik naar de Theater Vormings Klas, een particuliere opleiding. Daarna werd ik aangenomen op de Theaterschool, richting Theater-Docent. Vervolgens heb ik nog auditie gedaan op de Kleinkunstacademie, maar daar vonden ze me niet grappig genoeg.” Wilde je als klein jongetje al acteur worden? “Als kind vond ik televisie fascinerend. Even wilde ik brandweerman worden, net als mijn oom. Hij gleed altijd van zo’n paal af, dat leek me geweldig. En daarna wilde ik clown worden.” Je wilde clown worden? “Ja, eng hè? Dat kwam omdat ik toen nog helemaal niet wist dat er zoiets als acteurs bestond. Op het moment dat ik doorhad dat er acteurs waren – mensen die dingen voor anderen speelden – dacht ik: dat wil ik ook! In Brabant zat ik bij allerlei toneelclubjes. En door die theaterdocentenopleiding – waar een zware regisseurstak in zit – leerde ik lesgeven en regisseren. Het leuke is dat ik tijdens de audities op de Kleinkunstacademie allemaal mensen leerde kennen voor wie ik voorstellingen ging regisseren, zoals Plien en Bianca. Met hen maak ik inmiddels al vijfentwintig jaar voorstellingen. Door die opleiding ben ik dus best breed inzetbaar.”

En, ben je uiteindelijk ook clowntje geworden?

“Nee, ik vind mezelf geen clown. En of ik thuis de leukste ben? Ik denk dat de hond leuker is. Maar ik hou erg van humor, zeker in deze tijd, als je ziet wat voor ’n teringbende het nu in de wereld is. Ik geef weleens lezingen over humor, wat het eigenlijk is en hoe je het kunt inzetten, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven. Humor is meer een taal en wordt vaak verward met oppervlakkigheid, terwijl het eerder een overlevingsmechanisme is.”

In 1998 won je het bekende Camerettenfestival, was dat jouw doorbraak als acteur?

“Nou, dat was mijn eerste eigen solovoorstelling, waarmee ik ook getoerd heb. Het grote publiek leerde me eerder kennen als Hans van de Berg, de ex-miljonair uit de Telfort commercials. In datzelfde jaar was ik de mol in Wie is de Mol? Maar bekendheid heeft me nooit echt beziggehouden.”

Kunnen we je de komende tijd ergens zien optreden?

“Van 3 november tot 24 december sta ik samen met Brigitte Kaandorp in het nieuwe Haventheater in IJmuiden met onze kerstshow Fred & Lia’s Grote Adventshow. We spelen een oud showbizz-echtpaar dat al honderd jaar dezelfde show opvoert en de zaal op z’n kop zet, samen met een liveband.”

Heb je nog iets hoog op je verlanglijstje staan? 

“Ik ben niet zo van de ‘doelen’, maar ik heb nog altijd in mijn hoofd om een keer in een serie of film te spelen die ik zelf heb geschreven en – als het kan – ook regisseer. Als kind wilde ik dat al. Momenteel ben ik daar ook mee bezig, met het ontwikkelen van een serie. Ik heb al acht afleveringen geschreven.”

Wat betekent Zuid voor jou?

“Zuid biedt de perfecte combinatie van rust en bedrijvigheid, dat vind ik heel fijn. Je kunt bijvoorbeeld door de drukke Beethovenstraat lopen, maar zodra je een zijstraatje inslaat, is het ineens heel rustig. Ik vind het heerlijk om door Zuid te wandelen.”

Heb je favoriete plekken in de buurt?

“Grappig, mijn vrouw houdt ervan om te ontdekken waar je de beste dingen kunt halen, ze overweegt zelfs een Instagram-account aan te maken voor zulke tips. Bij Edible Treasures hebben ze bijvoorbeeld heerlijke brownies met pindakaas. Bij l’Amuse vind je de beste kaas. Voor een drankje met vrienden ga ik naar Café Gruter, daar kun je ook leuk mensen voorbij zien komen. De ijssalon op het Cornelis Schuytplein heeft goed ijs en Made’s Warung op de Cornelis Krusemanstraat is een top Indonesisch restaurant.”

Ga je Zuid – Buitenveldert dus – ooit nog uit?

“Ik denk het niet. Onze buurt-glazenwasser zegt telkens: ‘Mooi dat je hier woont, want mensen in deze huizen worden allemaal heel oud.’ Dus ja, hier ga ik gewoon heel oud worden!”