IN EIGEN WOORDEN: CHARIVA ZAANDAM

door | dec 20, 2024

In Eigen Woorden geeft een gezicht aan de bijzondere verhalen van mensen in Amsterdam-Zuid.

 

Amsterdam-Zuid bewoonster Chariva Zaandam schrijft al zo lang ze zich kan herinneren. Wat begon met gedichten en korte verhalen, resulteerde in een reeks succesvolle kinderboeken. Met een gezonde dosis zelfvertrouwen en aandacht geeft ze kinderen handvatten om te kunnen groeien. De lessen die zij heeft geleerd geeft ze graag door aan de jongere generaties. Wij zijn benieuwd wat haar drijft…

 

Kun je ons meenemen naar jouw jeugd?
“Ik ben opgegroeid in een bosrijke omgeving waar ik de vrijheid had om mijn creativiteit te ontdekken. Ik was altijd aan het schrijven, knutselen en nieuwe dingen aan het bedenken. Ze zeggen weleens dat je terug moet kijken naar je kindertijd als je je missie wil vinden. Voor mij klopt dat helemaal. Als tiener heb ik een fase gehad dat ik me liet tegenhouden door wat anderen dachten. Mijn dromen voelden te groot, te ambitieus. Nu weet ik: wat anderen over jou zeggen, zegt vaak meer over hen dan over jou.”

 

Heb je daarmee geworsteld?
“Ik kom uit een omgeving waar ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ de norm was. Het heeft tijd gekost om daarvan los te breken en in mezelf te gaan geloven. Maar dat geloof heeft me uiteindelijk gebracht waar ik nu ben: door te dromen, te durven en het gewoon te doen.”

 

Chariva
Advertentie
Gelderlandplein Magazine
Chariva zoz

Hoe was jij als jong meisje?
“Ik was een nieuwsgierige spring-in-’t-veld, vol energie, wilde ideeën en een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ik wilde altijd meer ontdekken en leren. Die nieuwsgierigheid is er nog steeds; het houdt me scherp en helpt me groeien.”

 

Wat was jouw meisjesdroom?  
“Mijn droom als kind was om helikopterpiloot of hersenchirurg te worden. De vrijheid van vliegen leek me fantastisch, en mijn fascinatie voor biologie en hoe alles in het lichaam werkt, liet me dromen van een carrière in de geneeskunde. Op de basisschool was ik daarnaast vaak bezig met het helpen van kinderen die gepest werden. Ik voelde een sterke drang om op te komen voor anderen die dat nodig hadden. Dat heeft me veel geleerd over de impact van pesten en het belang van steun en begrip.”

 

Eigenlijk best volwassen al…
“Ja ik denk het. Vanaf mijn vierde deed ik ook modellenwerk. Hoewel dat in het begin onbezorgd was, werd ik me op latere leeftijd steeds meer bewust van de nadruk op uiterlijk en hoe weinig aandacht er soms was voor wie je écht bent. Het zien van de invloed daarvan op het zelfbeeld van meisjes heeft me wakker geschud. Het maakte me vastberaden om meiden te helpen hun zelfvertrouwen te versterken en te laten zien dat hun waarde niet afhangt van hoe ze eruitzien, maar van wie ze zijn. Dat besef is een belangrijk fundament geworden voor wat ik nu doe.”

 

Hoe zou je je eigen karakter omschrijven?
“Ik ben gepassioneerd en gedreven, met een sterk verlangen om anderen te helpen. Ik kan koppig zijn, maar dat helpt me ook om door te zetten. Empathie is een belangrijke eigenschap van mij: ik zie graag het goede in mensen, maar durf ook kritisch te zijn wanneer dat nodig is.”

Heb je veel obstakels moeten overwinnen?
“Absoluut. Het idee dat mijn waarde afhangt van hoe anderen mij zien, heb ik gelukkig achter me kunnen laten. Tijdens mijn carrière in de marketingwereld ontdekte ik bovendien hoe belangrijk het is om trouw te blijven aan jezelf. Werken voor merken waar ik niet volledig achter stond, voelde leeg en vervreemdend. Als ik mijn energie ergens instop, moet het resoneren. Dit was een waardevolle les die me heeft geleerd om keuzes te maken die echt bij mij passen.“

 

Ben je trots?
“Ik ben trots op hoe ik de lessen van het leven heb omarmd en gebruikt om te groeien. Maar eerlijk? Mijn kinderen (en kinderen in het algemeen) staan met stip op één. Ze zijn mijn grootste drijfveer om verder te groeien en een verschil te maken.”

 

Daarover gesproken, je schrijft kinderboeken…
“Ja zeker. Mijn bekendste boek is Sinterklaas voor grote kinderen, waarvan meer dan 40.000 exemplaren zijn verkocht. Daarnaast schreef ik de Lijfgids voor meisjes die richting de puberteit gaan, De Club van Ons, een invulboek voor ouder en kind, dat wordt gebruikt in ziekenhuizen en Bennie Blauw, een boek over pesten voor kinderen vanaf 9 jaar.”

 

Waarom vind je het belangrijk om op kinderen te focussen?
“Kinderen, en vooral meisjes, bevinden zich in een kwetsbare fase waarin ze zichzelf beginnen te vormen. Door nu in te zetten op zelfvertrouwen, kunnen we een basis leggen voor een sterker en positiever volwassen leven. En dat kan alleen maar een positief effect hebben op de wereld.”

Chariva
Chariva zoz

Wat betekent ‘in je kracht staan’ voor jou?
“Voor mij betekent het dat je je eigen waarde kent, vertrouwt op je capaciteiten en trouw blijft aan jezelf, ongeacht wat anderen denken.”

 

En onlangs verscheen er een nieuw boek…
“Mijn nieuwste boek, de GRRL Powergids #1, is meer dan een boek. Het is een papieren cheerleader die meisjes helpt hun eigen kracht te ontdekken en in zichzelf te geloven. Bovendien gaat een deel van de opbrengst naar Make-A-Wish, zodat we niet alleen jonge meiden helpen, maar ook kinderen met een levensbedreigende ziekte die een lichtpuntje nodig hebben.”

 

Wat een mooi initiatief!
“Zelfvertrouwen is belangrijk, maar kan wegvallen door ziekte of tegenslagen. Make-A-Wish helpt kinderen hun liefste wensen doen uitkomen. Dat geeft een boost. Het voelt goed om hieraan bij te dragen. Ik leef maar één keer.”

 

Waarom de GRRL Powergids?
“Het boek is bedoeld voor meisjes van 9 tot 12 jaar, een leeftijd waarop ze zichzelf veel vragen stellen over wie ze zijn en waar ze thuishoren. Ik hoop dat ze inzien dat ze waardevol zijn, precies zoals ze zijn, en dat ze alles in zich hebben om hun dromen waar te maken.”

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Uit mijn eigen ervaringen, het nieuws, onderzoeken, gesprekken met jonge meisjes en interviews met sterke vrouwen en rolmodellen – van Sifan Hassan tot MEAU. Ook heb ik opleidingen gevolgd in positieve psychologie in Amerika en Nijmegen, en heb ik veel gesprekken gevoerdmet neurologen, kinderpsychologen en andere experts.”

 

Wat zou je tegen je jongere zelf willen zeggen?
“Je bent goed genoeg. Laat niemand je wat anders vertellen. Vertrouw op jezelf en geef niet op, zelfs niet als het moeilijk wordt. Hoe anderen je behandelen, zegt meer over hen dan over jou.”

 

En voor de jonge meiden van nu?
“Geloof in jezelf en laat je niet beperken door verwachtingen of meningen van anderen. Je bent krachtiger dan je denkt en je hebt alles in je om je dromen waar te maken. Ik wil blijven bouwen aan het platform GRRL, zodat het niet alleen uit boeken bestaat, maar ook een community wordt waarin meiden elkaar ondersteunen en versterken.”

 

Fotografie: Kaya de la Rambelje

Heb jij of ken jij iemand met een bijzonder verhaal dat verteld moet worden? Stuur een mailtje naar eva@zuid-media.nl