ALLE BALLEN VERZAMELEN: 6 X OPENBARE JEU DE BOULES PLEKKEN

door | jul 6, 2022

Je herkent het vast wel: je bent heerlijk op vakantie in Frankrijk en ziet dat er op verschillende plekken jeu de boules wordt gespeeld. Een spel dat al door de oude Grieken werd beoefend, maar om nu helemaal naar Frankrijk te gaan om dit spel te spelen is een beetje overbodig. Geen zorgen, in Amsterdam-Zuid zijn er ook genoeg openbare jeu de boules veldjes te vinden!

 

Jeu de Boules
Advertentie
cafe garcon

 

Merwedeplein

In de Rivierenbuurt, op het Merwedeplein, is ook een mooie baan te vinden. Naast het veld zijn zelfs scorebordjes opgehangen zodat je precies kunt bijhouden wie de winnende partij is. De verliezer trakteert de winnaar op een drankje bij het nabijgelegen Café Blek!

 

Miep Giesplantsoen

Aan de Hunzestraat in Amsterdam-Zuid is het Miep Giesplantsoen te vinden. Dit plantsoen is vernoemd naar Hermine Santruschitz, oftewel Miep Gies. Zij werkte vroeger voor Otto Frank, de vader van Anne Frank, en was een van de verzorgsters van de onderduikers in het achterhuis. Op de stoep van het plantsoen is een openbare jeu de boulesbaan aangelegd.

Jeu de Boules

Voordat het spel begint, is het misschien handig om nog één keer de spelregels op een rijtje te zetten.

Doel van het spel:

Jeu de boules wordt gespeeld met minimaal twee teams. Je kunt het spel met z’n tweeën of in twee teams met meerdere personen spelen. Per ronde probeer je samen met je team ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk ballen van jouw team het dichtst bij de but (de kleine bal) komen te liggen. Iedere boule die dichter bij de but ligt dan de best geplaatste boule van de tegenstander krijgt een punt. De winnaar van het spel is het team dat als eerste dertien punten behaald. Gooi je nou een boule buiten de baan, dan gaat er een punt naar de andere partij.

 

Vondelpark

Ook in het oh-zo-heerlijke Vondelpark kun je terecht voor een potje petanque. De baan bevindt zich op het terras van Proeflokaal ’t Blauwe Theehuis. Na een fanatiek potje jeu de boules kun je hier onder het genot van een lekker drankje de wedstrijd nabespreken. Goed om te weten: je betaalt een borg van 50 euro om gebruik te mogen maken van deze baan.

 

Jeu de Boule Zuidas

 

George Gershwinplein

Voor het bekende sterrenrestaurant Bolenius kun je ook een mooi speelveld vinden. Daag je collega’s eens uit om in twee verschillende teams een jeu de boules competitie te spelen.  Extra leuk spelelement: de verliezers moeten een week lang koffie halen voor het winnende team!

Schinkelhavenkade

Ook in de Schinkelhaventuin is een hele mooie baan te vinden. Neem wat Franse kaasjes, een baguette en een fles wijn mee om een fanatiek potje jeu de boules af te sluiten met een heerlijke Franse picknick in het Vondelpark. Voor de Franse sfeer hoef je Zuid echt niet uit!

Museumplein

Op het Museumplein naast Cobra Café, onder de schaduw van het Rijksmuseum, kun je een mooie jeu de boulesbaan vinden. Let wel op, want deze locatie heeft geen omheining en is niet overdekt. Gooi de bal dus niet te hoog om te voorkomen dat ‘ie op iemand zijn hoofd terechtkomt…