BIJZONDERE BUURMAN: SANDER ALLEGRO

door | mei 3, 2023

Sander Allegro (54) was als kind al gek op bakken. De Zuid-bewoner is al tweeëndertig jaar lang verknocht aan zijn favoriete stadsdeel, werkt als hotelconsultant en reist hij met zijn man Thomas graag naar hun tweede huis op Bonaire. Tijdens de pandemie en het thuiswerken dook hij vaker de keuken in om naast het zoomen bezig te blijven. Voor wat extra uitdaging deed de Amsterdammer tijdens de corona-pandemie mee aan het tiende seizoen van Heel Holland Bakt van Omroep Max en bakte alsof zijn leven er vanaf hing. Maar wie is Sander eigenlijk?

 

Hoe is je passie voor bakken ontstaan?
“Ik heb al heel lang een enorme passie voor eten en koken. Dat komt denk ik door mijn moeder. Zij kookte altijd goed en veel, en betrok ons daar ook bij. Zelf vond ik het ook leuk om, naast alles op te eten, mee te kijken hoe ze ieder gerecht bereidde. Tijdens de corona-pandemie kwam ik net als iedereen ineens thuis te zitten en bedacht ik me dat ik niet alleen bij de pakken neer moest zitten, maar mezelf ook moest uitdagen. Op dat moment ben ik begonnen met bakken: eerst broden en daarop volgden ook andere baksels. Dat is nu een jaar of drie geleden.”

 

 

Sander Allegro

 

Hoe ben je terechtgekomen bij Heel Holland Bakt?
“Toen ik begon met bakken tijdens de pandemie postte ik al mijn baksels op Instagram. Ik kreeg al snel veel positieve reacties en men vond dat ik mee moest doen aan Heel Holland Bakt. Er volgden nog een aantal coronajaren en daarna dacht ik: why not? Ik gaf mezelf op, zonder enige verwachting dat ik zo zou doorrollen naar de uitzendingen, aangezien de selectie erg uitgebreid was. Duizend man kan zich aanmelden waarvan er tien overblijven. En ik kwam telkens een ronde verder!” 

 

Hoe heb je je deelname ervaren?
“Het was een hele speciale ervaring. Drie maanden voorafgaand aan de opnames kreeg ik al allerlei opdrachten mee om thuis uit te voeren, te testen en te bedenken. Tegelijkertijd mocht ik in mijn omgeving niets loslaten over mijn deelname. Alles bij elkaar heeft het een halfjaar geduurd, waarvan we soms zestig uur per week bezig waren met het programma. Het waren hele intensieve dagen, maar het was het allemaal waard. We waren met een groep van tien bakkers en er hing een leuke sfeer. Iedereen had een andere achtergrond, maar we werden erg hecht. Ik vergelijk het weleens, op een positieve manier, met een ontgroening. Je bent in een korte tijd heel intensief met een kleine groep mensen met een project bezig waarvan de buitenwereld niets mag weten. Dat zorgt ervoor dat je naar elkaar toe groeit. Ik heb negen enorm leuke vrienden gemaakt die ik zo nu en dan nog steeds spreek!” 

 

Waar doe jij je inspiratie op?
“Ik heb het geluk dat ik voor mijn werk veel mag reizen. Ik kom daardoor op veel verschillende plekken en kan altijd lekker eten. Zo proef ik ook veel verschillende smaken en vervolgens probeer ik het zelf te maken. Daarnaast gebruik ik natuurlijk alle andere dingen die beschikbaar zijn op het internet: van filmpjes tot travelsites.”

 

Advertentie

Voor welk baksel kunnen we jou midden in de nacht wakker maken?
“Ik hou er niet zo van als mensen mij midden in de nacht wakker maken, haha! Maar gebakken brood en verse baksels met bladerdeeg vind ik erg lekker! Daarnaast kun je me ook wakker maken voor het Portugese cakeje Pastel de Nata. Afgelopen week was ik in Portugal en heb ik ze vers uit het oorspronkelijke land kunnen eten!” 

Je woont in Oud-Zuid, ben je hier ook opgegroeid? 
“Ik ben er niet opgegroeid, maar woon er inmiddels wel al bijna tweeëndertig jaar! Ik heb op veel verschillende plekken in Zuid gewoond en woon nu twintig jaar op dezelfde plek. Het begon in De Pijp, van daaruit ben ik al vrij snel naar de Van Breestraat verhuisd en heb daar tien jaar gewoond. Uiteindelijk ben ik in de Nicolaas Maesstraat beland, waar ik nu nog steeds woon. Mijn familie komt oorspronkelijk wel uit Amsterdam, maar ik ben opgegroeid in de buurt van Utrecht en heb daar tot en met mijn middelbareschooltijd gewoond. 

Sander Allegro

Wat betekent de buurt voor je?
“Ik vind Zuid een ontzettend prettige buurt. Het is er ruim, lekker centraal en is tegelijkertijd ook erg rustig. Ik vind het ook fijn dat het omringd is met een park, veel musea en theaters.” 

“Zou je voor altijd in Zuid willen blijven wonen?
“Ik denk het eigenlijk wel. Naast mijn tweede leven op Bonaire heb ik ook op andere plekken in de wereld gewoond. Dus af en toe vind ik het heerlijk om Amsterdam even uit te gaan en te reizen, maar ik ben altijd blij als ik weer thuiskom in Amsterdam. Vanuit mijn raam kijk ik uit op het Concertgebouw en vanuit het andere raam op het Rijksmuseum. Als ik dat zie, word ik gelukkig!”

Bij… in Zuid ben ik altijd te vinden, omdat…
“Voornamelijk in de periode van Heel Holland Bakt was ik veel te vinden in de kookwinkel Duikelman. Dat is echt een snoepwinkel voor iedereen die van koken en bakken houdt. Je kunt er alles vinden, als ze het daar niet hebben dan bestaat het waarschijnlijk niet!”

Tip van Sander:
“Wils Bakery Café op het Stadionplein, je kunt er fantastisch eten! Een absolute aanrader!”