IN GESPREK MET RENS KROES

door | jan 16, 2023

Voeding speelt al zolang ze zich kan herinneren een belangrijke rol in haar leven. Het is haar met de paplepel ingegoten en vanuit de mentaliteit om anderen te helpen, deelt ze gezonde en voedzame recepten op haar Instagramaccount en blog. En met succes! Vandaag de dag heeft Rens Kroes zes kookboeken op haar naam staan, waarvan ‘So Simple’ de meest recente is. Daarnaast runt ze een eigen webshop en inspireert ze haar 334K volgers op het gebied van voeding en gezondheid.

 

VAN HUIS UIT

“Ik las toevallig net een krantenartikel uit 1973 van mijn opa. De kop luidt: ‘Libbe Leistra heeft zo z’n eigen ideeën.’ Hij had een boerderij, dat deed hij op een biologische manier, heel vooruitstrevend voor die tijd. Hij wilde zorgen voor een betere wereld en een betere grond, zonder pesticiden. Hij had daar best wel een mening over, zo vond hij dat bepaalde fabrikanten niet het beste met je voor hebben.

Rens Kroes
Rens Kroes

Mijn moeder was met dit bewustzijn opgevoed en heeft dat weer aan ons meegegeven. We aten thuis vooral plantaardig biologisch en puur. Diep van binnen wist ik altijd dat ik hier iets mee wilde doen.”

 

PASSIE

“Toen ik een jaar of negentien was, woonde ik voor een jaar in New York op een campus. Op school gaf ik mijn presentaties altijd over voeding. Mensen zeiden dat ik er zoveel passie voor had, dat ik daar iets mee moest doen. Maar op dat moment vond ik dat ik nog niet genoeg mensenkennis had, waardoor ik de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening ben gaan doen. Ik vond de hulpverlening heel heftig, maar ik heb wel heel veel geleerd over verschillende soorten mensen, gespreksvoering, empathie en hoe je met mensen omgaat. Vervolgens ben ik in Amsterdam voeding gaan studeren. Dat heb ik een jaar gedaan en ben toen zelf een praktijk begonnen om mensen één-op-één te coachen.”

PASSIE

“Toen ik een jaar of negentien was, woonde ik voor een jaar in New York op een campus. Op school gaf ik mijn presentaties altijd over voeding. Mensen zeiden dat ik er zoveel passie voor had, dat ik daar iets mee moest doen. Maar op dat moment vond ik dat ik nog niet genoeg mensenkennis had, waardoor ik de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening ben gaan doen. Ik vond de hulpverlening heel heftig, maar ik heb wel heel veel geleerd over verschillende soorten mensen, gespreksvoering, empathie en hoe je met mensen omgaat. Vervolgens ben ik in Amsterdam voeding gaan studeren. Dat heb ik een jaar gedaan en ben toen zelf een praktijk begonnen om mensen één-op-één te coachen.”

 

BESTSELLER

“Instagram was tien jaar geleden nog niet zo commercieel, maar vooral gericht op het inspireren van anderen. Ik merkte dat veel mensen nieuwsgierig waren om op een andere manier te eten en ik kreeg er heel veel energie van om anderen over gezonde voeding te informeren.

 

 

Renske
Rens Kroes

 Toen werd ik benaderd door verschillende uitgeverijen om een eigen boek te maken. Ik dacht: huh, hoe is het mogelijk! Ik was er totaal niet op bedacht om er een business van te maken. Van huis uit zijn we heel erg opgevoed met het idee om anderen te helpen. Mijn moeder is bijvoorbeeld hulpverlener en verpleegster en mijn vader was dat ook. Op een gegeven moment had ik 180.000 boeken verkocht en viel het niet meer te combineren met mijn praktijk. Ik ben toen meer boeken gaan schrijven en heb ook een webshop opgezet. Ik kon daarmee meer mensen op hetzelfde moment bereiken dan tijdens mijn één-op-één sessies.”

 

MISSIE

“Door middel van voeding probeer ik mensen bewuster te laten worden over eten, maar ook dat het belangrijk is om voor je eigen lichaam te zorgen. Te voelen waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Ik denk dat zelfkennis heel belangrijk is, elk lichaam is anders. Over het algemeen denk ik dat we moeten zorgen dat we bij onszelf blijven. Dat je bewust bent van afleiding en vanuit daar sterker en krachtiger wordt om bepaalde gezonde keuzes te maken.”

LEVENSFASE

“Ik zit zelf in de levensfase waarbij ik niet heel veel tijd heb vanwege mijn dochter Maya, maar het wel heel belangrijk vind om iets voedzaams en lekkers op tafel te zetten. Met mijn nieuwste boek ‘So Simple’ wil ik graag mensen inspireren die vanwege het gezinsleven of een drukke baan in dezelfde situatie zitten. Ik merkte dat ik best veel specerijen en kruiden gebruikte in mijn vorige boeken, waardoor ik dacht: het kan ook op een andere manier. De totstandkoming van dit boek is echt mijn eigen proces geweest. We leven in zo’n rollercoaster, waardoor ik merkte dat ik iets simpelere recepten moest maken. Ik geloof dat als je in de keuken staat te koken én je bewust bent wat je maakt, dat je daardoor rust gaat vinden. Die bewustwording leidt uiteindelijk tot vragen zoals: wat is het belangrijkste in het leven? Wat doet ertoe? Dat zijn toch echt de basisbehoeftes, waaronder koken en goed eten!”

 

AMSTERDAM-ZUID

“Mijn zus woonde er een aantal jaren en ik kwam daar regelmatig voor een bakje koffie. Ik ga nog steeds graag op zaterdag naar de ZuiderMRKT, daar staat mijn favoriete groenteman. Hij brengt soms zelfs boxen aan huis! Het voelt echt alsof je in een heel mooi dorpje bent, met al die prachtige huizen. Zelf heb ik vroeger op kamers gewoond in Zuid, heel klein op driehoog. Toen kwam ik vaak in De Pijp voor een dansje, heel gezellig! Ik vind de stad echt fantastisch, er is altijd wel iets te toen. Daarnaast hebben we hier ook een kantoor met keukenstudio waar we de webshop runnen, dus we blijven nog wel even hier, al beland ik uiteindelijk toch wel in Fryslân denk ik. Het is er iets rustiger en ik word erg blij van de natuur, waar we uiteindelijk allemaal onderdeel van zijn.”

Rense boek