DE PARKEN VAN AMSTERDAM-ZUID
Wanneer het weer het ook maar even toelaat, genieten we massaal van de groenrijke omgevingen van het park! Want ja, waarom zou je de stad ook uit hoeven? Je vermijdt files, een hoop zand op nare plekken en kunt gemakkelijk de schaduw opzoeken onder een van de vele bomen! In dit artikel lichten we de prachtige parken van Amsterdam-Zuid uit!
VONDELPARK
Tja, wanneer je redactie houdt aan het Vondelpark en te allen tijde van de bedrijvigheid in dit park mag genieten van achter je raam, is het vanzelfsprekend dat we hiermee aftrappen! Het Vondelpark kreeg zijn naam in 1880 en was voor die tijd in het bezit van een groep particulieren rond kunstenaar en filantroop Christiaan Van Eeghen. Het park werd door hen aan de gemeente Amsterdam ‘verkocht’ tegen een symbolisch bedrag van slechts één euro! Gelukkig maar, want nu genieten dagelijks vele Amsterdammers, bezoekers van buitenaf, toeristen van alle mogelijkheden in én rondom het prachtige park!
Highlights:
- Openluchttheater; geregeld vinden er in het hart van het park gezellige activiteiten plaats. Benieuwd naar het eerstvolgende agendapunt? Check de site voor het laatste nieuws!
- Kinderspeeltuin; het Vondelpark is een uitstekend idee voor een familie-uitje! In de kinderspeeltuin is het leuk toeven voor de kleintjes onder ons.
SARPHATIPARK
In het hart van De Pijp ligt het kleine bescheidde Sarphatipark. Aan de rand van de levendige Ceintuurbaan biedt dit stukje groen een beetje rust in de bruisende horeca buurt. Het park werd aangelegd in 1885, negentien jaar na de dood van de Amsterdamse joodse arts Samuel Sarphati, de initiatiefnemer voor de bouw van het park in De Pijp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle straten en lanen vernoemd naar joden hernoemd. Zo veranderde het park in 1942 voor drie jaar in het Bollandpark. Dit werd na de oorlog gelukkig weer terug gedraaid naar het Sarphatipark. Je kunt hier nu echt genieten van de Amsterdamse zomer, door lekker met een kleedje in het park van de zon te genieten. Ondanks dat het park maar 4,5 hectare groot is, blijft er genoeg te zien en te doen.
Highlights:
- Het Gemaal; een prachtig huisje, gebouwd in 1884, siert de vijver in het park. Het Gemaal wordt nu nog steeds gebruikt om het water te verversen en is daarmee historisch erfgoed van de stad Amsterdam.
- Sarphatimonument; je ziet het meteen als je een stap in het park zet. Het monument voor de initiatiefnemer van het park Samuel Sarphati. Heerlijk om in het gras plaats te nemen.
>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<
BEATRIXPARK
Een stukje groen scheidt de drukke Zuidas van de Rivierenbuurt. Het boomrijke Beatrixpark was er echter al ver voor dat de grote kantoorgebouwen opeens uit de grond schoten. Ontworpen door architecte Ko Mulder, is het park in 1938 aangelegd in een romantische ontwerpstijl. Door de jaren heen zijn er steeds delen van het park ingeperkt door de Amsterdam RAI. Ter compensatie is in 1994 aan de zuidwestkant bij de Prinses Irenestraat en Beethovenstraat een gebied aan het park toegevoegd; de natte vallei. Helaas zijn hier bij de bouw van de Zuidas ook weer stukken van weggesnoept. Toch blijft dit prachtige stadspark bestaan. Gelukkig maar, want het is een heerlijke plek om in de zomer even te gaan relaxen. Tijdens de drukke kantooruren even een rondje lopen door het Beatrixpark, dat wil niemand missen.
Highlights:
- Artsenijhof; een prachtig kleurrijk hofje, die je tijdens een wandeling door het park ook zeker niet mag overslaan. Er groeien honderden geneeskrachtige kruiden. Bij de meeste planten staan bordjes met vermelding van naam en de geneeskrachtige werking.
- Beatrixbad; ideaal voor een warme zomerdag. De kinderen kunnen zich in het kleine bad uren vermaken in het water. Terwijl jij tussen het groen kan genieten van een goed boek.
AMSTELPARK
Gelegen aan de Amstel, diep in Buitenveldert, is het Amstelpark een verstopt pareltje van Zuid. Het park is aangelegd in 1972, voor de wereldtuinbouwtentoonstelling De Floriade. Toen deze tentoonstelling weer wegging, bleef het Amstelpark liggen en daarmee allerlei mooie plekjes die dit park zo bijzonder maken. Nu, ruim 47 jaar later, ligt het Amstelpark er nog even prachtig bij. Je kunt hier een heerlijke zomeravondwandeling maken, of een dagje lekker op pad met de kinderen, want met de vele standbeelden, monumenten en activiteiten ben je hier nog lang niet uitgekeken.
Highlights:
- De Japanse Tuin; aan de Grote Vijver van het park ligt de Japanse Tuin. Met de meest bijzondere planten en bomen is dit gedeelte van het park zeker een bezoekje waard. Hier kun je heerlijk tot rust komen tussen de Oosterse flora.
- Het Labyrint; het vierhoekige doolhof in het Amstelpark wordt omringt door water. De toegang tot het eilandje en het doolhof bestaat uit een stenen voetgangersbrug. Even lekker verdwalen tussen de groene muren.
HET MARTIN LUTHER KINGPARK
In de Rivierenbuurt, langs de Amstel, ligt een klein stukje groen dat het Martin Luther Kingpark wordt genoemd. Het bescheidde park is ooit aangelegd om de gezondheid van de buurtbewoners te kunnen bevorderen. Meer groen is meer schone lucht en zo opende in 1936 het Martin Luther Kingpark. Nu is het park een heerlijk plekje om even te relaxen tijdens een drukke week. Je zier er altijd mensen in het gras liggen een boekje te lezen, of een verrukkelijke picknick eten. Een park hoeft echt niet altijd groot te zijn, om er volledig tot rust te kunnen komen.
HIGHLIGHTS
- De Parade; het jaarlijks terugkerende culturele festival komt ook in 2019 weer naar het Martin Luther Kingpark. Wie fan is van toneel, zang, cabaret en dans, mag dit event zeker niet missen.
- De kinderspeeltuin; terwijl jij lekker je boekje aan het lezen bent, kunnen de kinderen zich ook prima vermaken in het klimrek. De speeltuin is ook nog eens een goede plek voor hun om nieuwe vriendjes te maken in de Rivierenbuurt.
AMSTERDAMSE BOS
Aan de rand van onze prachtige stad ligt het in de 20ste eeuw aangelegde Amsterdamse Bos. Inspirator voor de aanleg van dit 1000 hectare grote bos was veldbioloog Jac. P. Thijse, die zich zorgen maakte over het weinige groen rondom de stad. In 1928 kregen de plannen voor de aanleg van het Amsterdamse Bos goedkeuring en pas in 1934 werd er begonnen met de bouw. Dit was tijdens de crisisjaren in Nederland, waarin er veel werkloosheid heerste in de stad. De aanleg van het bos zorgde voor extra banen voor de werklozen uit de stad, zo waren er zo’n duizend arbeiders per dag bezig met de aanleg van het bos. In 1964 was de aanleg afgerond en in 1971 werden de laatste bomen gepland. Vandaag de dag biedt het Amsterdamse Bos ruimte voor veel recreatie en ontspanning. Je komt in het bos hardloopgroepjes en wandelaars tegen, die de drukte van de stad even willen inruilen voor een stukje bijzondere natuur op fietsafstand.
Highlights
- De Bosbaan; de roeiagenda van dit jaar staat alweer flink vol gepland. Neem op een mooie lente dag eens plaats langs het water en kijk naar de beste roeiers van Nederland, met een koud biertje in de hand.
- Het Bostheater; op een mooie zomeravond kun je genieten van de hoogstaande theater voorstellingen en prachtige muziek onder de sterrenhemel. In Het Bostheater zijn in de zomer en-lentemaanden allerlei voorstellingen voor jong en oud. Houd de agenda goed in de gaten.
- De kersenbloesemtuin; ieder jaar luiden we de lente in met een prachtig roze kleurend stuk in dit gedeelte van het park. Dit bijzondere tafereel is zeker eens een bezoekje waard. De bloesem te – afhankelijk van de weersomstandigheden – een beperkt aantal weken te zien in de bloesemperiode rond eind maart, begin april.
HEERLIJK ONTSPANNEN IN HET PARK
Wil jij er net zo relaxed bij liggen als onze stagiair Bas hier op de foto? Dat kan met de fatboy Lamzac® 2.0! Deze ideale gadget blaas je op en maakt jouw dagje ‘chillen’ in het park nóg wat meer ontspannen. Benieuw welke andere gadgets jouw parkdag helemaal ultiem zullen maken, lees dan hier verder!
Tekst: Bas Beekman & Jeffrey Struijk