HET BESTE VAN TWEE WERELDEN MET ANOUK MAAS

door | mrt 1, 2023

Als yoga-instructrice, ademcoach en orthomoleculair gezondheidsadviseur ontfermt ze zich over anderen, terwijl ze op het toneel juist de spotlights opzoekt. Het beste van twee werelden, vindt Anouk. Ze wist altijd al wat ze wilde worden. Oké, ballerina en advocaat zijn het beide niet geworden, maar toen ze op haar elfde de hoofdrol in de musical Annie wist te bemachtigen, was het hek van de dam. Na diverse internationale musicals als We Will Rock You en Fame was ze te zien in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden en in de Nederlandse films F*ck de Liefde en Verliefd op Cuba. Anouk is gedrild en wil het maximale uit zichzelf halen. Altijd. Toen dat haar tol eiste en ze hierdoor in een burn-out terechtkwam, gaf dat de doorslag om een gebalanceerd leven te leiden.

Zat het er altijd al in bij jou: het zingen en acteren? 

Zat het er altijd al in bij jou: het zingen en acteren? “Het optreden zeker wel! Ik weet nog dat mijn moeder vertelde dat ik vier was en tijdens een open dag op school in m’n roze balletpakje uit mezelf een balletvoorstelling gaf. Ik had kennelijk het Zwanenmeer helemaal voorbereid. Vervolgens ging ik een paar minuten dansen voor de klas en hun ouders. Dus het zat er altijd al wel in.” 

 

Interview Anouk Maas
Interview Anouk Maas

Op je elfde kreeg je de hoofdrol in de musical Annie, hoe heb je dat ervaren? 

“Ik vond dat als kind echt fantastisch! Maar natuurlijk was het af en toe ook zwaar. Met teksten leren of voor proefwerken stampen, dan zat ik weleens jankend aan tafel omdat ik gewoon moe was. Gelukkig hebben mijn ouders me altijd heel goed begeleid. Daarbij had ik van kinds af aan een goede discipline, dus als ik iets wil, dan ga ik ervoor.” 

Hoe combineerde je dat met het kind zijn? 

Hoe combineerde je dat met het kind zijn? “Ik ging gewoon naar school en daarna naar de balletacademie. Ik trainde twaalf uur per week en moest dat soms afzeggen voor een show of ik ging eerder weg van school omdat we dan ergens naartoe moesten rijden in Nederland. Ik speelde wel met vriendjes en vriendinnetjes, maar dat lag meer op de achtergrond. Toen ik later naar de middelbare school ging, trainde ik twintig uur ernaast op de dansacademie. Dan schieten vriendjes en vriendinnetjes er wel bij in, maar dat had ik ervoor over.”

 

Advertentie

Was het ook weleens eenzaam?

“Zeker! Het is natuurlijk ook hoe je er zelf mee omgaat. Ik ben een sociaal persoon, dus ik ben wel altijd in voor een babbel, maar soms kan het gewoon echt even niet. Je zit dan op je eigen eiland en dendert maar door. Het is heel gevarieerd en hartstikke leuk, maar je moet ook voor je rust zorgen. Dat energiemanagement is soms wel pittig. Aan de andere kant is elk jaar anders, omdat je in dit vak van project naar project gaat en soms weleens vier maanden helemaal niets hebt. Dan loop ik de deur plat bij iedereen of ga ik op vakantie. Er zitten juist ook voordelen aan.”

Ligt jouw hart meer bij televisie of theater?

“Ik heb eigenlijk twee passies: ik vind de combinatie tussen theater en tv heel erg leuk. Al hoeft het dansen van mij niet meer. Ik vind het heerlijk om op festivals of in de huiskamer te dansen, maar ik hoef niet meer te dansen op het niveau van vroeger. Daar ligt mijn ambitie niet meer. Het is dus echt verschoven naar zingen en acteren afgewisseld met theater. Dat vind ik een hele mooie combinatie. En mijn tweede passie is het holistische pakket met yoga, ademwerk en orthomoleculaire therapie. Ik heb nu ook m’n eigen praktijk in Amsterdam, waar ik mensen begeleid en coach. Dan draait het niet om mij maar om hen. We richten ons dan op gezonde voeding en herstel, maar ik begeleid bijvoorbeeld ook mensen met een burn-out. Die onderneming wordt steeds groter, waardoor de afwisseling met acteerwerk nu fifty-fiftyaan het worden is.”

 

Interview Anouk Maas
Interview Anouk Maas

Was een burn-out voor jou de trigger om hier meer mee bezig te zijn? 

“Dat is zeker een aanleiding geweest. Iedereen heeft een eigen energiepotje en het is de kunst om de balans te vinden. Daar ben ik zelf achtergekomen door therapieën en lessen. Toen bedacht ik dat iedereen dit eigenlijk moet leren! De filosofie achter yoga maar ook de wetenschap van het orthomoleculaire, waarbij je door middel van voeding de optimale concentratie voedingsstoffen in je lichaam realiseert. Die studie was wel echt een pittige kost, maar ik zag wel waar het schip zou gaan stranden. Gaandeweg vond ik het steeds leuker worden. Ik ben gewoon heel nieuwsgierig om nieuwe dingen te leren. Daarnaast vind ik dat je nooit te oud bent om te leren.”