6X HACKS VAN HOUSE OF HAAS VOOR EEN SPRAAKMAKEND INTERIEUR
Je interieur vertelt jouw verhaal. Hoe laat je het spreken? Laat dat maar aan interieur- en designstudio House of Haas over. Met de kracht van storytelling en een eclectische mix van tijdperken en kunststromingen, ontwerpt oprichtster Janneke de Haas interieurs om bij weg te zwijmelen. De plottwist? Met haar tips maak jij er ook een pageturner van.
- VLIEGENDE START
“In een door beelden gedomineerde wereld is het verleidelijk om je inspiratie online te vinden, maar algoritmes duwen je in een bepaalde richting. Begin offline: wat wil je voelen en vertellen in je interieur? Ga de stad in: stop eens voor dat Art Deco-portiek dat je bewondert, loop het hotel binnen waar je dagelijks langsfietst en bezoek die nieuwe matchazaak. Wat vertellen je zintuigen je? Dat zijn de storytelling elements: de materialen en objecten die de atmosfeer creëren. Tijdens het maken van ontwerpkeuzes kun je daardoor altijd terugvallen op je verhaal.”
2. OUT-OF-THE-BOX ONTWERPEN
“Ga voor spannende contrasten of asymmetrie. Zoek de tegenstelling op: textuur en glad, organisch en geometrisch, licht en donker. Durf te experimenteren en je te onderscheiden van trends. Ik haal veel inspiratie uit fashion. Fashion reflecteert en biedt een uniek perspectief. Combinaties van kleuren, vormen en patronen geven creativiteit een nieuwe impuls. Onverschrokken jonge modeontwerpers creëren duurzaam en doen aan upcycling; dat is hun verhaal. Schoonheid ontstaat door anders te durven zijn.”
3. DE KRACHT VAN VERLICHTING
“Verlichting bepaalt de gehele sfeer. Licht kan kunst benadrukken, een ruimte hoger doen lijken of de architectuur optisch veranderen. Zoek hoogteverschillen van lichtbronnen op en laat het oog door de kamer dwalen. Denk aan hanglampen, wandlampen of ga voor indirecte verlichting in een nis. Vermijd spots boven zitplekken; dit voelt ongemakkelijk en maakt ook niet knapper. Ga voor lichtbronnen met een warme amberkleurige gloed, zoals 2700K, en kies voor een dimmer. Zo kan je de setting altijd beïnvloeden.”
4. LANGE RUIMTES
“Amsterdamse huizen zijn vaak lang en smal, wat indelen uitdagend maakt. Mijn advies is om optische zones te creëren zonder afbreuk te doen aan ruimtelijkheid. Definieer ruimtes met contrasterende kleuren, materialen en vormen. Een kleed is een draagvlak voor een lounge, een geperforeerd kamerscherm suggereert een visuele afscheiding, een kunstwerk dient als backdrop voor je eethoek. Ga eens voor iets anders dan fotolijstjes en kies voor grote gebaren: een wandkleed of groot doek dat op de grond staat, maakt echt impact. Blijf weg van het plaatsen van alle meubels tegen die schrikbarende lange wand, dit versterkt juist het versmallende effect. Laat je looproute meanderen.”
5. CUSTOM PIECES
“Custom hoeft niet duur of moeilijk te zijn. Ik ben groot fan van upcycling. Benadruk een bijzondere eigenschap van het object. Schilder dat gekke kastje in een high gloss kleur, betegel een sidetable of verberg je tv achter een beschilderd paneel. Ongewone materialen of afwerkingen maken indruk. In een keukenproject verwerkten we restanten kwartsiet in een op maat gemaakte servieskast. Voor een boshuis transformeerden we een vakkenkast, geïnspireerd door Charlotte Perriand, tot een geometrisch pronkstuk. Custom draait vooral om het denken in mogelijkheden.”
6. DE BESTE ADRESSEN
“El Rastro in Madrid is mijn favoriet, en in Parijs ga ik graag naar Gallery Paradis en Paul Bert Serpette. Dichter bij huis vind je bij Morentz museumwaardige designstukken, en bij Vintage Boutique Abcoude en Decennia Design in Tilburg slaag je altijd. In Amsterdam heeft de Kniphal op de Albert Cuyp goede gordijnstoffen. Om de hoek bij Lucille vind je kleine objecten, en bij mijn voormalig werkgever Atelier ND in Oud-Zuid ontdek je kleurrijke accessoires. Enso Vintage op de Elandsgracht verkoopt een fantastische curatie en Vintage Pareltjes op de Parnassusweg is ook zo’n snoepwinkel. En zet Design Icons Amsterdam in maart 2025 ook zeker in je agenda!”