HUGO KENNIS: “MIJN LIEFDE VOOR KOKEN IS ONTSTAAN IN DE MOESTUIN”

door | okt 1, 2024

Al wroetend in de aarde ontdekt Hugo op jonge leeftijd zijn grote liefde voor de natuur, dieren en eten. Na een carrière als caviafokker en musicalster, belandt Nederlands favoriete tv-kok per toeval op de beeldbuis. En niet in de eerste plaats vanwege zijn goede smaak… Hoe dat precies zit? En of hij thuis ook nog in z’n eigen pannetjes roert? Wij vragen het Hugo!

Het vaste gezicht van 24Kitchen en Eigen Huis &Tuin: Lekker Leven is naast fervent (moes)tuinier ook een graag geziene gast op de jeu de boules baan. Een ondergewaardeerd spel vindt Hugo, dat hij het liefst op alle mogelijke banen in Amsterdam beoefend. Zo ook bij het Blauwe Theehuis in het Vondelpark, waar we – niet op de baan maar aan de koffie – in gesprek gaan over passie, onverwachte sprongen en stalen ballen.

Uit wat voor nest kom je?

“Ik kom uit Brabant en ben opgegroeid in een groot gezin met in totaal vier kinderen, waarvan ik de jongste ben. Het was een open huis waar alle vriendjes altijd graag wilden spelen. We hadden een grote, lekkere tuin waarin we alles mochten doen wat we wilden, zolang de perfect aangelegde voortuin maar heel bleef. Mijn opa was jager, en daar heb ik veel van mijn passie voor eten en moestuinieren aan te danken. Mijn vader was meerde zakenman, maar ik kreeg van hem wel de kans om in de achtertuin een eigen moestuin aan te leggenen dieren te onderhouden. Als hij thuiskwam in zijn maatpak, schoot ik in mijn overall met klompen. Ik was een beetje het boertje van het gezin. Bovendien heb ik mijn allereerste baan gegenereerd in die tuin.

Rico's
Advertentie
Gelderlandplein Magazine
Hugo Kennis

Ik ben namelijk caviafokker geweest. Naast kippen en geiten, hield ik op een gegeven moment ook cavia’s. Ik vond een schoenendoos langs de kant van de weg met nog één levende cavia. Die heb ik in mijn jas gestopt en mee naar huis gebracht. Ik heb niks met cavia’s, maar vond het wel zielig. Toen heb ik er eentje bij gehaald, maar dat was het andere geslacht. Vervolgens kreeg ‘ie jonkies… Opeen gegeven moment heb ik ze naar Mientje van het dierenwinkeltje in het dorp gebracht, waarop zij haarkassalade opende en ik er geld voor kreeg. Toen dacht kleine Hugo: jackpot! Uiteindelijk heb ik 411cavia’s gehad.”

Maar tóch ben je gezwicht voor een ander carrière pad…

“Vanaf mijn twaalfde zat ik op koksschool De Rooi Pannen in Tilburg. Daar heb ik ook mijnvervolgopleiding gedaan. Ondertussen zat ik bij een semiprofessioneel muziektheatergezelschap Stichting Theaterplan, puur omdat ik het leuk vond om toneel te spelen – dat deed ik immers al vanaf jonge leeftijd. Op een gegeven moment besloot ik om auditie te doen bij de musicalacademie Fontys in Tilburg, waar Barry Stevens destijds mijn mentor werd. Vervolgens heb ik vijf jaar lang in musicals gespeeld. Toen ik op auditie zou gaan voor een kindermusical van Francine Oomen, ben ik per ongeluk een verkeerde auditieruimte binnengestapt. De volgende dag belde mijn agent om te vertellen dat ik niet op ben komen dagen bij mijn auditie, maar waar ik wél ben geweest, dat ik daar was aangenomen! En zo ben ik bij SpangaS terechtgekomen.

Wat hilarisch!

“Zo is mijn weg naar de televisie verlopen. Ineens zat ik bij een TV-management, waarvan iedereen dacht dat ik die musicaljongen was. Zij wisten niet dat ik daarvoor jarenlang in veel verschillende restaurants had gewerkt, waaronder zelfs in een sterrenrestaurant. Op een gegeven moment kwam er een casting binnen voor een kookprogramma waar ze een jonge presentator voor zochten. Mijn agent zei: ‘Je bent wel het type, maar ik denk niet dat je moet gaan, want je moet welkunnen koken.’ Toen zei ik: ‘Nou, dat kan ik, want dat is eigenlijk mijn beroep’. Zogezegd zo gedaan. Dat was het eerste kookprogramma dat ik ooit presenteerde: Smaakpupillen voor 24Kitchen. En nu zijn we tien jaar verder.”

En waar hou je je nu mee bezig?

“Naast Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven, is onlangs mijn nieuwe programma ‘Hugo maakt Kennis: Frankrijk’ gestart op 24Kitchen. Daarin laat ik me volledig onderdompelen in de culturen en subculturen van verschillende Franse streken, en kiezen we telkens een ander onderwerp waar het bekend om staat. Zo heb ik ambachtelijke kaas leren maken bij een boer en ben ik mee geweest met studenten in Parijs tijdens hun vrijdagmiddagborrel. Maar ik reis ook naar Marseille, waar ik de wereld van petanque – jeu de boules – ontdek. Waar komt de traditie vandaan? Wat eet en drink je erbij? Ik probeer echt mee te gaan in het Franse leven. Het gaat erom dat ik landen op een verrassende manierleer kennen, voorbij de geijkte toeristische plekken. Ik wil de echte ziel van een land ontdekken. Daarnaast heb ik onlangs mijn eigen keukenlijn gelanceerd! Ik heb altijd gezegd dat ik niets wil doen wat niet echt van mij is, daarom ben ik zelf gaanschetsen en ontwerpen. De serveerplank vormt het hart van de collectie, waar we pannen en andere keukenartikelen op hebben afgestemd. Het is een lijn geworden die sexy as fuck is, gemaakt van mooie materialen en die aanmoedigt om samen te tafelen.”

Is dit waar je altijd van hebt gedroomd als klein jochie?

“Ik heb in mijn dagboekjes van vroeger, wat ik toevallig vorig jaar een keer heb opgezocht, gelezen dat ik altijd kok, toneelspeler of boswachter wilde worden. Kok en acteur kunnen we afvinken, dus het zou zomaar kunnen dat ik op een gegeven moment, als ik klaar ben met mijn carrière, boswachter word. En dat meen ik!”

 

Hugo Kennis
Hugo Kennis Cover

Is de natuur altijd een plek geweest waar je je ei kwijt kan?

“Ja, het is het mooiste wat er is. Ik kweek mijn groentes bijvoorbeeld allemaal zelf. Dat komt niet omdat ik kok ben geworden, maar juist andersom – mijn passie voor tuinieren en het verbouwen van eten is al van kinds af aan aanwezig. Dat begon al toen ik een klein jochie was van zes jaar oud; toen had ik al een eigen moestuin en kinderboerderij, met kippen en andere dieren. Ik was heel trots op de mooie groentes die ik zelf verbouwde en wilde daar dan ook iets lekkers van maken, waarop ik in kookboeken gingen kijken voor recepten. Dus mijn liefde voor koken is juist ontstaan in de moestuin.”

Vind je het na zo’n drukke dag in de keuken nog wel leuk om thuis helemaal uit te pakken?

“Ja, en dat is uniek. Dat durf ik best te zeggen. Bij de loodgieter lekt de kraan, en veel chefs halen op hun vrije dag hun eten af. Er is één ding in mijn leven wat ik bestel, en dat is sushi. Maar verder kook ik altijd thuis. Met vrienden organiseren we regelmatig spelletjesavonden en dan maak ik vaak een heerlijke Brabantse stoofschotel of een lekkere ragu bolognese. Zet ik een hele mooie donkerblauwe pan uit mijn eigen keukenlijn op tafel, en mag iedereen aanschuiven. Ik kan echt genieten van een zelfgemaakt, lekker gerecht, in combinatie met een goed glas wijn en gezellige spelletjes. Dat vind ik veel leuker dan ergens afhalen.”

Wat vind je van de eetcultuur in Amsterdam?

“Amsterdam heeft een zeer diverse eetcultuur, meteen keur aan restaurants. Ik probeer zelf drie keer per week ergens uit eten te gaan. Niet uit poshheid, maar voornamelijk om inspiratie op te doen voor mijneigen werk. Ik wil weten wat de trends zijn, welke nieuwe smaken, ingrediënten en structuren er worden gebruikt. Zo kan ik iedere dag weer nieuwe recepten bedenken zonder te kopiëren. Bovendien krijg je de restaurants in Amsterdam echt niet uitgespeeld. Als je denkt alles te hebben gehad, duiken er weer tientallen nieuwe restaurants op. In Zuid zijn Café Caron en Wijmpje Beukers favoriet. En ik at laatst ook een heerlijke burger bij de Burger Room van Gordon!”

Benieuwd naar de rest van het interview met Hugo Kennis? Lees het in de ZOZ van oktober.