IN GESPREK MET SVEN KRAMER

door | dec 5, 2023

Denk je aan schaatsen, dan denk je aan Sven Kramer. Dat is ook niet zo gek, want met negen wereldtitels allround, tien Europese titels allround én vier gouden plakken op de Olympische Spelen heeft hij de sport jarenlang gedomineerd. Hij beëindigde zijn schaatscarrière na de Winterspelen in Beijing in 2022 en vanaf dat moment is hij samen met zijn vriendin Naomi van As, dochter Kae (5) en zoon Dexx (1) onder de rook van Amsterdam-Zuid neergestreken.

 

We ontmoeten Sven bij Coffee District aan de Willemsparkweg. Een plek waar hij graag komt om een doppio to go te halen en vervolgens door het Vondelpark te wandelen. We zijn benieuwd hoe het met hem gaat en wat hij allemaal onderneemt sinds hij met schaatspensioen is, en lopen een rondje met hem mee.

 

 

sven kramer
Advertentie
sven kramer

Van Heerenveen naar randje Amsterdam/Amstelveen. Hoe vond je deze overstap?

“Het is wel wennen voor mij, absoluut. Ondanks dat we hier ook geen buren hebben en het heel erg vrij wonen is, is het toch anders dan in Heerenveen. Het is voor mij natuurlijk niet alleen het verhuizen geweest. Je stopt met een carrière waar je zeventien jaar 24/7 voor hebt geleefd en in één keer kom je fulltime in het gezinsleven terecht. Ik heb verschillende life events in een hele korte tijd gehad waar een ander tien jaar over doet. Je gaat verhuizen, stopt met schaatsen en begint aan nieuwe werkuitdagingen. Dat heeft best wel impact gehad, maar het landt nu een beetje.”

 

Voel je je hier thuis?

“Ik voel me zeker thuis. Ik ken de buurt goed, dat komt ook omdat we sinds 2010 een appartement hebben gehad tegenover het Olympisch Stadion, maar ik denk dat Friesland altijd wel meer mijn thuis zal blijven. Ik verloochen mijn afkomst ook niet. Maar in de levensfase waarin ik nu zit, is dit helemaal prima.”

 

Waar kom je graag in de buurt?

“Bij Coffee District onder andere. Veel vrienden en zakelijke relaties hebben hier in de buurt hun kantoor, dus dan halen we hier koffie en gaan we een stukje wandelen. Ik zit veel bij Garçon voor lunch of diner en bij Joe & the Juice kom ik ook regelmatig. Toen we nog in ons oude appartement woonden, waren we voornamelijk gefocust op het Stadionplein en kwamen we veel bij STACH en Vascobelo. Voorheen had je daar nog VAKZUID en The Oyster Club, daar kwam ik ook graag. Bij Marathonweg ben ik ook regelmatig te vinden, want daar woont mijn zus om de hoek. Na de marathon van Amsterdam, waar ik dit jaar de halve marathon liep, hebben we een heel gezellige borrel gehad bij Café Lomans. Dat was ook erg leuk!”

Vorig jaar vierde je sinds hele lange tijd weer kerst met je familie. Hoe heb je dat ervaren?

“Klopt. Ik heb vanaf mijn zeventiende nooit kerst en oud & nieuw gevierd, omdat we tussen kerst en oud & nieuw altijd onze plaatsingswedstrijden of het Olympisch Kwalificatie Toernooi hadden. Oud & nieuw was voor mij om 22:00 uur oordoppen in en slapen, want vijf dagen later werd het EK gereden. Ik heb daardoor ook niet een heel warm gevoel bij kerst. Tuurlijk vind ik het gezellig en hoop ik dat er sneeuw ligt, maar ik heb altijd zo in een trechter gezeten van focus en geen afleiding: niet ziek worden, geen handen geven et cetera. Voor mij was het dus best een gekke gewaarwording om het vorig jaar wél te vieren, maar wel een positieve hoor! Naomi is ontzettend gek op kerst, en zou het liefst in november al het hele huis willen versieren en een gigantische kerstboom in de tuin zetten, maar ik probeer het allemaal een beetje te downsizen. Afgelopen jaar hadden we kerst en oud & nieuw in Zwitserland gevierd en dat was helemaal top. Lekker in de bergen met sneeuw: een idyllisch plaatje. Een deel van de familie was daar ook heen gekomen en de kinderen vonden het fantastisch. Onze dochter Kae op de ski’s, dat is toch top? Dat je met je dochter van vier de berg af kunt skiën.”

 

Je zit nu in de directie van de schaatsploeg. Hoe bevalt dit?

“Ook dat is een transitieperiode geweest. Ik heb bewust een half jaar afstand genomen om de boel te laten bezinken, wat relatief gezien natuurlijk nog steeds kort is afgezet tegen de lange periode waarin ik zelf schaatste. Vervolgens ben ik in de directie gekomen van de schaats- en wielerploeg en vanaf 1 januari word ik medeaandeelhouder van de schaatsploeg samen met Jac Orie. Het is een enerverende, maar ook interessante tijd geweest om tot een ontvlechting van de schaats- en wielerploeg te komen. Ik denk wel dat dat uiteindelijk heel positief gaat zijn voor het schaatsen. We zijn meer stand alone en kunnen daardoor meer dynamisch bewegen. Het is nu natuurlijk een uitdaging om partners en funding te vinden voor de schaatsploeg, dat is mijn job.”

 

 

 

sven kramer
sven kramer

Hoe vind je het om nu naar schaatsen te kijken?

“Ik vind het lastig om er van een afstandje naar te kijken, omdat ik zo precies weet wat er allemaal gebeurt. Ik weet wat ervoor nodig is en wat mensen denken, om uiteindelijk dat te behalen wat ze willen. Dus ik probeer wel een beetje back off te zijn, want anders raak je er zo diep in verworteld. We hebben een hele duidelijke rolverdeling; Jac doet het sportieve en ik het commerciële gedeelte.”

 

Wat doe je op dit moment nog meer?

“Een paar jaar geleden heb ik samen met een vriend en tevens oud-schaatser Douwe de Vries, de Sven Kramer Academy opgericht. We hebben in de winter steeds minder natuurijs en de animo voor schaatsclubs neemt af. Wij dachten: wat kunnen we eraan doen om kinderen te enthousiasmeren en stimuleren voor de schaatssport? Ons doel met de academie, of eigenlijk onze droom, is dat ieder kind in Nederland voor zijn of haar dertiende een keer geschaatst heeft. Wij zien schaatsen als Nederlands cultuurerfgoed, het zit in ons DNA. Als er buiten op natuurijs geschaatst wordt, wordt iedereen gek. Dat gevoel en die cultuur willen we met de academie proberen te waarborgen. Dat gaat goed en is heel leuk om te doen!”

 

Schaats je zelf nog veel?

“Ik heb vorig jaar nog best veel geschaatst. Ook heb ik toen nog aan marathons meegedaan in de B-categorie en dat ging prima, maar ook daarvoor moet je best veel trainen. Die gasten trainen twee keer per dag. Daar heb ik op mijn routine en basis vorig jaar nog goed aan mee kunnen doen, maar nu zijn we weer een zomer verder en gaat het niet meer lukken. Op een gegeven moment is het ook goed zo. Tijd voor nieuwe dingen! Ik ben gaan golfen, kitesurfen, rennen en skiën. Allemaal dingen die ik voorheen nooit mocht.”

 

 

Wat mis je het meest aan je leven als topsporter?

“De rust en de regelmaat. Elke middag slapen: héérlijk! Daar kan ik echt naar terug verlangen. Iedere dag sliep ik overdag anderhalf uur. De kwaliteit van je training is dan duizend procent beter. Het herstel van je eerste training én de kwaliteit van de tweede training gaan erdoor vooruit.”

 

En wat mis je totaal niet?

“Het vliegen, de hotels, het reizen, de restaurants. Heel veel weg zijn van huis.”

 

 

 

Als je een vrije dag hebt, wat ga je dan het liefst doen?

“Ik ga dan het liefst doen wat Kae graag wil. Ze vindt het nu bijvoorbeeld heel leuk om naar het Amstelpark te gaan. Je hebt daar die treintjes, die vindt ze helemaal fantastisch. Het liefst wil ze dan op haar eigen fiets er naartoe. Ze is net vijf geworden en heeft een grotere fiets gekregen. We zijn diezelfde dag nog naar het Amstelpark gefietst.”

 

Heb je nog doelen of goede voornemens voor 2024?

“In april doe ik mee aan The Patrouille des Glaciers. Dat is een race die georganiseerd wordt door het Zwitserse leger waarbij je dwars door de bergen (tour)skiënd een route aflegt tussen Zermatt en Verbier. Daarnaast wil ik volgend jaar graag de hele marathon van Amsterdam gaan rennen. Dan kom je langs ons huis, dus dat lijkt me wel leuk!”