MIES, DE BUURVROUW VAN DE BEETHOVENSTRAAT

door | mrt 7, 2023

Mijn 97-jarige tante Mies woont al bijna zeventig jaar in hetzelfde appartement op driehoog aan de Beethovenstraat. Ze heeft de straat in al die jaren zien veranderen: de nieuwste winkels die hun weg naar de straat hebben gevonden, de restaurants die zich hier vestigden én een horde buurtbewoners die ze er heeft ontmoet. Nog iedere dag loopt ze de trappen op en af om bij de tijd te blijven. Nieuwsgierig dat ze is, is niets voor haar te gek. “Ik voel me nergens te oud voor!”

Hoe ben u in de Beethovenstraat terechtgekomen?

“Ik kom oorspronkelijk uit Roermond in Limburg. Daar heb ik de middelbare school afgemaakt, totdat de Tweede Wereldoorlog begon. In Roermond hadden mijn ouders destijds een hotel, Hotel Kissels. Tijdens de oorlog is dat gebombardeerd waarna ik heb geholpen met de wederopbouw. Rond mijn achtentwintigste ontmoette ik mijn verloofde en heb ik Roermond verlaten. Ik verhuisde naar de Beethovenstraat, voor de liefde. Mijn man was namelijk dirigent bij Het Concertgebouw. Toen we hier gingen wonen, heb ik hem daarbij geassisteerd. We gingen veel op reis voor zijn werk.”

 

Interview Mies
Advertentie
Beethovenstraat

Moest u erg wennen toen u destijds hier kwam wonen? 

“Het Zuiden is toch anders dan de Randstad. In Roermond had ik een groot huis met een grote tuin, en genoot ik van mijn vrijheid. Toen ik naar Amsterdam verhuisde, moest ik wel even wennen. Al die trappen was ik bijvoorbeeld niet gewend. Het had even tijd nodig. Maar ik vond de mensen uit de buurt vanaf het eerste moment al heel aardig. Vooral op het pleintje hierachter, bij het Montessori Lyceum, woonden leuke mensen. Nu woont de nieuwe generatie hier en komen er veel expats naar de Beethovenstraat. Zo ook mijn boven- en onderburen: een Japanse en Poolse familie. Enorm aardige mensen!”

Wat vind u van de buurt?

“Ik voel me echt gezegend dat ik hier nog steeds mag wonen. Jullie zeggen zelf ook: ‘Dat is lekker wonen!’. Dat vind ik ook. Ik woon op een mooi punt: ’s ochtends zie ik de kinderen naar school gaan en de ouders naar hun werk. Daarnaast heb ik enorm veel groen voor mijn deur. Ik zag vanmiddag al de eerste witte bloemetjes op de groene laan, daar kan ik echt van genieten. Ze zeggen ook weleens dat dit het mooiste punt van Amsterdam is. Ik kijk weleens uit het raam en dan besef ik dat ook wel. Ik vind dit ook echt de leukste buurt van Amsterdam.”

Waar kunnen wij Mies in de Beethovenstraat tegenkomen? 

“Nou, ik zag laatst dat er op de hoek een nieuwe banketbakker of delicatessenzaak wordt geopend. Daar ben ik nieuwsgierig naar, want als die goed is, is dat mooi meegenomen! Verder ken ik Huize van Wely, want die zit hier ook al een hele tijd. Af en toe kom ik bij slagerij Hergo en loop ik langs boekhandel Van Rossum voor een goed boek. Ik wil graag overal van op de hoogte blijven. Zo lees ik ook iedere dag de krant, de buurtkrant en kijk ik tv.”

Tip van Mies 

“Maak wat van het leven, zeg ik altijd. Ik ben heel erg tevreden, zit niet te zeuren. Ik kan genieten van mijn huis, het naar buiten kijken en daarnaast heb ik ook al mijn klein- en achterkleinkinderen waar ik enorm van geniet. Dat is veel waard. Misschien is dat ook wel wat je jong houdt: kleine dingen waarderen. Maar ook nieuwsgierigheid, en overal van op de hoogte willen zijn. Ik voel me nergens te oud voor!”

 

Beethovenstraat