MIJN LIEFDE VOOR ZUID

door | mrt 1, 2024

Als een rasecht Amsterdam-Zuid meisje, voel ik me een gezegend mens dat ik in deze prachtige buurt ben geboren én getogen. Mijn eerste wandeling, nog liggend in de kinderwagen, bracht mij langs het Concertgebouw, naar het Vondel- park. Plakjes worst kreeg ik bij Slagerij De Schuyt (toen nog Van Dam), appeltjes at ik bij de groentejuwelier. Toen mijn ouders gingen scheiden, leefde ik in twee verschillende huizen, beide in Zuid. Bij mijn vader woon- de ik in het chique Oud-Zuid, waar ik in het weekend rondstruinde over de Van Baerlestraat en me enorm verheugde op de chocoladecroissantjes van bakkerij Simon Meijssen.

Met mijn moeder woonde ik in de wat volksere Scheldebuurt, waar ik dagelijks buiten- speelde met buurtkinderen. De basisschool, de Tweede Daltonschool nabij het Hilton-hotel, zat op vijf minuten fietsen van beide woningen. Hier draaide het voor mij vooral om kleding; in de hoop er cool en trendy uit te zien voor mijn klasgenootjes. Even later ging ik naar de IVKO, een middelbare kunstvakschool in De Pijp, waar weer totaal andere leerlingen in de klas zaten en ik een geweldige tijd heb gehad. Het IVKO kan ik tot de dag van vandaag nog vreselijk missen. 

Sinds anderhalf jaar woon ik op mezelf, in Buitenveldert, het relatief nieuwe Zuid dus. Met de rust, het vele groen en het gezellige Gelderland- plein om de hoek, vind ik ook deze buurt geweldig! Met de Beethovenstraat om de hoek, ben ik hier veel te vinden. Of het nou is om een heerlijke chai-latte bij Cafecito te halen, of om een harinkje met mijn moeder te eten bij de Centrale Vishandel. Mijn hele leven heeft zich in Zuid afgespeeld en tóch verveelt het nooit: door in al die verschillende ‘wijken’ binnen Zuid te wonen, ben ik erachter gekomen hoe veelzij- dig onze buurt wel niet is. Wat Amsterdam-Zuid voor mij zo bijzonder maakt, zijn de sfeervolle on-Amsterdamse pleintjes, de spontane gesprekjes onderling op straat, de charme en dat tikkeltje glamour, waar ik stiekem wel van hou. Amsterdam-Zuid is meer dan alleen een buurt voor mij: het is mijn veilige haven, mijn thuis. Ik kan niet wachten om mijn passie voor deze prachtige wijk later hopelijk ook met mijn kinderen te delen.

Toy Travis
Advertentie