ROBS REISCOLUMN: BALI

door | apr 4, 2024

Eén van de bekendste eilanden van Indonesië is Bali. Het is een geliefde vakantiebestemming vanwege de ideale mix aan zon, zee, strand, natuur en heerlijk eten. Het eiland heeft een unieke cultuur, veel tradities en uiterst vriendelijke inwoners. Zelfs op Bali kun je genieten van plekken zonder hordes toeristen tegen te komen. Ik neem je mee naar de plekken waar je moet zijn!

Mooiste plekjes
Bali staat natuurlijk bekend om zijn schitterende stranden, maar het binnenland heeft ook veel bekijks in petto. Van de waanzinnige natuur tot de vele groene rijstvelden, er is van alles te ontdekken. Ontsnap aan de drukte in de groene vallei Sidemen, omringd door heuvels en kleine dorpjes. Ben je net zo gek op wandelen als ik? Reis dan verder het binnenland in naar Munduk. Dit dorpje is gelegen op een helling en in de omgeving vind je prachtige watervallen en vulkanische meren. Een absolute must is een overnachting op het onbewoonde eiland Menjangan! Met een houten bootje vaar je naar deze plek, waar je één van Bali’s mooiste koraaltuinen vindt. Het is een van de beste plekken om te snorkelen van het hele eiland.

 

bali
Advertentie
bali

Bijzondere cultuur
Het zal je niet ontgaan dat het leven op Bali draait om het hindoeïsme. Overal waar je komt, zie je de kleine groene canang sari. Deze offerbakjes van gevlochten palmbladeren zijn bedoeld om kwade demonen goedgezind te houden. Je ziet dan ook veel Balinezen met rijstkorrels op hun voorhoofd, een bijzonder ritueel na het brengen van een offer. Ook kom je veel schilderkunst en houtsnijwerken tegen. De Balinezen zijn namelijk erg kunstzinnig, omdat dit binnen de religie erg belangrijk wordt bevonden. Daarnaast zie je het hindoeïsme terug in de vele tempels. Het grootste en oudste tempelcomplex is Pura Besakih en heeft een spectaculaire ligging tegen de actieve vulkaan Gunung Agung.

Omliggende eilanden
Op nog geen uur varen van Bali vind je Nusa Penida, een klein paradijs met prachtige stranden en hoge kliffen. Mijn insider tip: zorg dat je hier overnacht en stap vroeg in de ochtend op de scooter om hotspots te bezoeken als het bekende Kelingking Beach. Zo ben je vrijwel alle toeristen voor en geniet je hier in alle rust. Ook de eilanden Nusa Lembongan en Nusa Ceningan zijn relatief rustig en minder bekend.